1983-2018 : 36ste samenkomst BBB

36ste samenkomst BBB

De vereniging “Bruggelingen Buiten Brugge” viert in 2018 haar 36 jarige samenkomst. Opgericht in 1982 en effectief van start gegaan in 1983 is dit lange bestaan ongetwijfeld een uniek feit in de reeds zo rijke Brugse geschiedenis.
In geen enkele stad in Vlaanderen heeft zich zo’n fenomeen van nostalgie en fierheid uitgedrukt met een spontane en vooral duurzame vereniging van stedelingen die om den brode buiten de stadsmuren moesten gaan werken maar de band met hun geboortestad nooit wilden verbreken.

 

Programma van onze BBB-dag

Dit jaar komen we voor de 36e maal bijeen te Brugge op zaterdag 25 augustus 2018 om 11 u.

Ditmaal beginnen we onze dag met de Feestzitting in De Biekorf omdat de Koninklijke Brugse Stadsschouwburg .gesloten is wegens herstellingswerken. De Biekorf is de huidige stadsbibliotheek, gelegen in de Kuiperstraat,3. Er is daar tevens ondergrondse parkeerruimte. met ingang in de Sint Jacobstraat.

We starten zoals steeds met een kort welkomswoord van onze voorzitter Guido Vanden Berghe.

Vervolgens komt gastspreker Chris Weymeis,

Elke Brugse straat heeft zijn geschiedenis, maar die is niet altijd bij het ruime publiek gekend. Al decennialang snuistert journalist en gediplomeerd gids Chris Weymeis in de honderden boeken en artikelen die over Brugge verschijnen.

 

Chris Weymeis

 

Hij zoekt niet enkel naar grote feiten, maar vooral naar de kleine anekdotes en wetenswaardigheden die het Brugse straatbeeld kleuren. Het resultaat van dat jarenlange zoekwerk schrijft hij neer in deze zesdelige reeks waarin alle straten – en dat zijn er ruim 360! – van de Brugse binnenstad in alfabetische volgorde aan bod komen.  We hebben een kenner van de Brugse geschiedenis aan het woord met een verhaal van tweehonderd jaar geleden.

Het geheel wordt opgeluisterd door het Brugse accordeon talent Louis Debackere die reeds enkele malen dit met succes voor ons heeft gedaan.

Tenslotte zal stadsvader Renaat Landuyt de zitting afsluiten.

Wij sluiten de voormiddag af met een receptie, zoals steeds aangeboden door het Brugse stadsbestuur.

Volgt dan om 13u15  de lunch in Novotel.  Dit jaar kan er opnieuw gekozen worden tussen een vlees- of visschotel als hoofdgerecht.

 

Het namiddagprogramma voorziet dit jaar drie mogelijkheden en start in de drie gevallen tussen 14u45 en 15u voor Novotel.

Vooreerst is er de Triënnale Brugge 2018 : ‘ De verbeelding van de Vloeibare Stad‘ met een wandeling met gids

Triënnale Brugge heeft internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd om na te denken over de toekomst van Brugge. Velen zochten voor hun werk inspiratie in de rol van het vloeibare dat de stad letterlijk doorkruist en omringt. Het water dat Brugge ooit zijn wereldfaam bezorgde, wordt een metafoor voor Liquid City. In de binnenstad worden vijftien kustwerken, installaties en ontmoetingsplekken opgebouwd. Een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt.

Verder is er de mogelijkheid voor een geleid bezoek aan  het slotklooster Sint Godelieve in de Boeveriestraat 45

In 1586 zochten de benedictinessen van de Sint-Godelieveabdij hun toevlucht binnen de muren van Brugge. Vanaf 1623 vestigden ze zich aan de Boeveriestraat. De kerk en het zusterkoor werden in 1626 gebouwd. In het verlengde hiervan werd in 1633 een ingangsgebouw opgetrokken. De zuidelijke vleugel, die haaks op de kerk staat, dateert uit 1643. Een kloostergang werd aangelegd rondom een vierkante binnentuin.

Door middel van de stichting Brugge Foundation zal het klooster een nieuwe bestemming krijgen en opengesteld worden voor het publiek.

Tenslotte is er de mogelijkheid om een harpconcert bij te wonen in  Oud Sint-Jan en een geleid bezoek te brengen aan de gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwkerk.

 

Word nu lid! En geniet tal van voordelen